Overheden

De sleutel tot de oplossing van het tekort aan openbare toiletten ligt bij lokale en regionale overheden. Gemeenten, provincies, natuurbeheerders; jullie kunnen daadwerkelijk zorgen voor voldoende openbare toiletten in Nederland. Dan wordt jouw gemeente, provincie of natuurgebied écht gastvrij, inclusief en schoon.

Huidig gemeentelijk toiletbeleid in Nederland:

In deze kaart staat hoe ver een gemeente staat met beleid rond openbare en opengestelde toiletten. Deze is gebaseerd op openbare gegevens, nieuwsberichten en contact met gemeenten. Is deze kaart niet correct? Laat het ons weten via info@toiletalliantie.nl

Wat zijn voldoende toiletten? Onze normen:

  • In verblijfsgebieden in steden en dorpen: iedere 500 meter een openbaar, toegankelijk en schoon toilet.
  • Op wandelroutes: iedere 5 kilometer een toilet
  • Op fietsroutes: iedere 25 kilometer een toilet. En natuurlijk op de parkeerplaatsen van natuur- en recreatiegebieden

Dat betekent dat er nog flink wat werk aan de winkel is. Gelukkig zijn er veel verschillende oplossingen (voor veel verschillende budgetten).

Wat kan je doen?  

Allereerst: zorg ervoor dat dit aandacht krijgt binnen jouw organisatie. Het zwaartepunt kan op veel verschillende plekken worden gelegd: inclusie (bijvoorbeeld als invulling voor het VN-verdrag Handicap), economie, toerisme, ruimtelijke ordening, natuurbeheer, etc. Vervolgens kan je aan de slag:  

  1. Stel toiletten in alle gemeentelijke gebouwen open, ook voor voorbijgangers. Dus in het stad- of gemeentehuis, maar ook in zwembaden, bibliotheken, politiebureaus, etc.  
  1. Werk samen met ondernemers: horecaondernemers en winkeliers kunnen (bijvoorbeeld via ondernemersverenigingen) hun toiletten ook openstellen en er beleid op ontwikkelen.  
  1. Plaats op belangrijke plekken schone, toegankelijke openbare toiletten. Dé duurzame oplossing op de lange termijn.  

Let op: iedere wc telt. Dus hou alle openbare, maar ook opengestelde toiletten bij in de HogeNood app! Zo kan je je vorderingen volgen en naar jouw doel toewerken.

Stickers

Via HogeNood kan je toiletstickers bestellen voor op het raam van ondernemers en gemeentelijke gebouwen. En natuurlijk zorg je voor bewegwijzering naar openbare toiletten.

stickers bestellen

Toolkit

Heb je vragen?

Neem eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via de mail. Werk je voor de media? Stuur dan een mail naar pers@mlds.nl of bel naar 033-7523553.

neem contact op
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer