Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

18 april 2024

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder. Het natuurtoilet wordt op vrijdag 19 april geopend bij het natuurgebied De Marel op Texel. Aanleiding is het project ‘When Nature Calls’, een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Een op de vier blijft thuis als er geen toilet is

Eén op de vier Nederlanders geeft aan soms tot regelmatig thuis te blijven vanwege het gebrek aan toiletten. Bij mensen met maagdarmaandoeningen is dat zelfs de helft. Als er geen toilet is bij een natuurgebied zegt 36% van de mensen te gaan wildplassen en één op de tien laat een grote boodschap achter in het natuurgebied. Dit zorgt voor ongemak bij personen die vaker dan anderen een toilet nodig hebben en voor rotzooi in de natuur. De Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten. Dat geldt ook mensen die vaker een toilet nodig hebben, zonder dat de natuur hieronder lijdt. Daarom zetten ze zich samen in onder de noemer ‘When Nature Calls’.

Natuurtoilet

Een natuurtoilet is een composttoilet, dat niet wordt aangesloten op riool, water of elektriciteit. Het verstoort dus niet het landschap, maar geeft natuurliefhebbers wel weer extra de mogelijkheid om langer van de natuur te kunnen genieten. Het eerste natuurtoilet wordt geopend op Texel. Daarna zullen andere locaties volgen.

Opening op vrijdag 19 april

Vrijdag 19 april 2024 is de feestelijke opening van het eerste toilet op Texel. Vanaf 11 uur zijn genodigden welkom bij Natuurcentrum de Marel. Vanaf daar volgt een wandeling met de boswachter via het toilet die officieel geopend zal worden door Mark Pol, de burgemeester van Texel.

Ander nieuws

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Maar liefst vier op de tien toeristen in eigen land heeft een dagje uit wel eens moeten afbreken vanwege het gebrek aan toiletten.

20 maart 2024

Meest toiletvriendelijke gemeenten 2023

Elk jaar presenteren we in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Helaas zijn er nog te veel gemeenten zonder of met weinig openbare toiletten. Ons werk zit er dus nog niet op. Bekijk hieronder de gehele ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van 2023.

16 november 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer