De Toiletalliantie
Samen strijden we voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. De Toiletalliantie bestaat uit de volgende organisaties:
Alliantiepartners: 'Wij strijden gezamenlijk voor meer toiletten in Nederland'
Vrienden van de Toiletalliantie: 'Wij steunen de roep om meer toiletten in Nederland’
Sanitronics
De Zonnebloem
Toilet For Me
Bekkenbodem4All
ProstaatKankerStichting
Super Supermarkt
Dé Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen
SPKS: Leven met maag- of slokdarmkanker
Koninklijk NVVH Vrouwennetwerk
NTFU Wielersportbond
Horecabrains
Alzheimer Nederland
ParkinsonNL
KansPlus
Stichting Landelijk Fietsplatform
Nederlandse Hypofyse Stichting
Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker
Stichting Stomaatje
Missie
Onze droom: in 2025 is het aantal Nederlanders dat soms tot regelmatig thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten gehalveerd (ten opzichte van de 23% in 2021), omdat er voldoende toiletten zijn. De toiletalliantie strijdt met #iederewctelt naar een inclusief en toegankelijk Nederland. Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie). Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijker (binnen)stad en mensen die langer in een verblijfsgebied blijven hangen. Dit biedt ook economische kansen: hoe langer mensen blijven, hoe meer geld ze uitgeven. Zo realiseren we daadwerkelijk maatschappelijke impact, een win-winsituatie. In 2025 staan in Nederland voldoende toiletten om het aantal toiletthuisblijvers te halveren. De MLDS is als initiator, organisator en financier tevens woordvoerder van de alliantie. We zoeken hier per mediamoment naar een koppeling met de alliantiepartners, gebaseerd op thema en achterban.
Wat we doen
We hebben veel contact met gemeenten, provincies, horecaondernemers, winkeliers… Iedere toileteigenaar die mogelijk kan helpen het tekort aan openbare toiletten op te lossen. Dit gaat bijvoorbeeld over het helpen met een motie of een beleidsplan voor een provincie of over het overtuigen van een café-eigenaar waarom dit een win-win situatie is voor iedereen. Daarnaast organiseren we een jaarlijks symposium voor toiletten in verblijfsgebieden én een voor toiletten in natuurgebieden, om zo de overheden mee te nemen in onze strijd.
Natuurlijk vragen we structureel aandacht voor het probleem door verhalen te verspreiden via onze eigen kanalen en via de media. We doen regelmatig onderzoek, waarmee we het belang van dit probleem aantonen. Bijvoorbeeld rond Nationale Plasdag en Wereld Toilet Dag.
Hoge Nood
Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk bijvoorbeeld aan een rolstoeltoegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.
Ook partner of vriend worden?
Neem contact met ons op en mail naar: info@toiletalliantie.nl.