‘Binnenkort sta ik weer op de stoep bij de gemeente’

Harry Alers

In 2020 werd Schiermonnikoog uitgeroepen als meest toiletvriendelijke kleine gemeente van Nederland. Het voelde als een dolk in de rug voor Harry Alers, die sinds 2011 op het eiland woont. Hij probeerde al jarenlang de gemeente te overtuigen van de noodzaak aan goede openbare toiletvoorzieningen. De criteria van de Toiletalliantie hielden geen rekening met de vele toeristen die jaarlijks het eiland bezoeken. Vanaf 2021 paste de Toiletalliantie de criteria voor de ranglijst aan.

Ivo Thonon, beleidsadviseur bij de Toiletalliantie: “We rekenden eerst alleen met openbare toiletten. Als je er dan drie hebt op de 940 inwoners, geeft dat een vertekend succes. Uiteindelijk heb ik nog een brief gestuurd naar de gemeente met de berekening dat als ze toeristen meenemen, ze het toch niet zo goed doen. Later vonden we die berekening letterlijk terug in de gemeentenota.”

Een half jaar lang nachtvorst

Harry Alers blijft onveranderd strijdlustig. Sinds zijn vrouw een tijd lang meer afhankelijk was van openbare toiletten door een nieraandoening, viel hem op hoeveel beter het geregeld kan worden  op het eiland. “In de winter waren alle toiletgelegenheden bij de strandovergangen dicht. Ik vroeg aan de gemeente waarom dat was, dat bleek voor de nachtvorst te zijn. Maar ja, het is niet zo dat het van oktober tot en met maart altijd vriest ’s nachts. Nu blijven de toiletten wel open, dat is al een hele verbetering.”

In de zichtlijn van de vuurtoren

Toilet bij de witte vuurtoren

Zo begon de strijd voor betere en meer openbare toiletten op Schiermonnikoog. Hij sprong in de bres voor het behoud van het toilet bij de witte vuurtoren. “Ze zeiden dat het toilet in de zichtlijn van de toren zou staan. Ik ben gaan kijken, maar het is me niet gelukt er een zichtlijn van te maken. Wat blijkt? Het toilet staat in de weg voor andere plannen op die plek. Toen heb ik gevraagd om het zo lang mogelijk te behouden en direct een locatie voor een nieuw toilet te bepalen.” Er kwam geen antwoord van de gemeente en nee, de toppositie op de ranglijst van de Toiletalliantie hielp ook niet. Harry lacht: “Nee, dat was natuurlijk niet handig voor mijn lobby. Gelukkig heb ik goed met Ivo kunnen overleggen toen en heeft hij me geholpen het onderwerp bij de gemeente toch op de kaart te krijgen.”

Nog niet klaar

De gemeente benaderde vervolgens horecaeigenaren op het eiland met de vraag of gasten het toilet altijd mogen gebruiken. En ze stelden eigen gebouwen (gemeentehuis, dorpshuis, museum) open. Voor Harry een druppel op een gloeiende plaat. “Die locaties zijn niet de hele dag of het hele jaar open en bij de horeca is het niet duidelijk dat je de wc mag gebruiken, ze gebruiken geen stickers. Het verzoek voor een nieuw openbaar toilet is blijven hangen.”

Langs bij de gemeente

Enigszins teleurgesteld zet Harry de strijd dan ook voort. “Er is net een nieuw College van B&W gevormd, daar ga ik binnenkort maar eens langs. Er is nog steeds geen nieuw openbaar toilet in het dorp. En dan wil ik het ook graag hebben over de mogelijkheid om een toilet in het natuurgebied hier op Schiermonnikoog te plaatsen, vanuit het project met Natuurmonumenten, met behulp van de Postcodeloterij. Het ligt nu op bepaalde plekken vol met toiletpapier en uitwerpselen. Het eiland heeft sowieso veel te maken met wildplassen, ook langs de route vanaf het strand naar het dorp. Het is tijd dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt.”

Help jij ook mee?

Harry hoopt dat er meer en betere toiletten op Schiermonnikoog komen: voor gasten, maar ook voor de inwoners. De Toiletalliantie strijdt met hem mee, in heel Nederland.

Kijk hier wat je kan doen.
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer