Carlijn, 38 jaar, stomadraagster 

Ik ben onderweg om voorlichting te geven aan een meisje dat ook een stoma krijgt. Op de snelweg krijg ik plots diarree en mijn stomazakje zit direct vol. Ik MOET nu een toilet vinden.

Ik parkeer de auto half op de stoep. Iemand steekt zijn middelvinger naar mij op. Ik stap uit en in de haast laat ik mijn sleutels vallen. Ik buk en voel de druk van mijn stomazakje toenemen, waarna het los knalt. Tranen prikken achter mijn ogen. De warme poep verspreidt zich aan de binnenkant van mijn panty en jurkje. 

Ik gris mijn noodpakket, een handdoek, trui en spijkerbroek, van de achterbank en loop een supermarkt binnen. ‘Zou ik alstublieft gebruik mogen maken van het toilet?’, vraag ik. ‘Nee, sorry dat mag hier niet. De horecazaak verderop gaat over een kwartiertje open’, zegt de kassamedewerkster. ‘Kunt u alstublieft een uitzondering maken? Mijn stomazakje is lek. Ik moet echt.’

Via mijn knieholte voel ik een straal poep richting mijn schoenen gaan. Ik ruik de zure poeplucht en anderen ruiken en zien het waarschijnlijk ook. Dit is zo vernederend. ‘Help mij alsjeblieft’, stamel ik en begin te huilen. ‘Sorry, maar het mag niet van mijn baas.’  

Met de handdoek tussen mijn benen, ren ik naar de bosjes achter de supermarkt. Ik trek mijn panty uit en de vieze jurk over mijn hoofd. Rillend van de kou sta ik in de bosjes… in mijn ondergoed. Ik verschoon mezelf en huil geluidloos. Ik plak een schoon stomazakje op mijn buik en trek schone kleren aan. Vol schaamte loop ik terug naar mijn auto. Ze moesten eens weten hoe vernederend dit is. Dat ik steeds banger word om mij in het openbaar te begeven uit angst geweigerd te worden bij een toilet… Ik start mijn auto en verman mijzelf voor het bezoek dat ik moet gaan brengen. Hopelijk zijn er meer openbare toiletten tegen de tijd dat zij haar eerste lekkage krijgt.

Meer toiletten in Nederland. Help ook mee!

Met de Toiletalliantie strijden we voor meer openbare toiletten in Nederland. Zodat iedereen weer de deur uit kan, zonder angst voor gênante situaties. Strijd jij ook mee?

ja, ik help mee
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer