De sanitaire revolutie is nog maar net begonnen

“Ik was zes toen ik samen met mijn ouders en zusjes naar de camping in Zuid-Frankrijk reed. We stopten bij zo’n openbaar toilet langs de snelweg. Mijn vader zei dan altijd: “Niets aanraken met je handen!”. Daar kreeg hij het idee een zelfreinigend toilet te ontwikkelen.” Coen van Houwelingen staat inmiddels zelf aan het roer van Sanitronics, dat met The Revolving Toilets de misvattingen rond openbare toiletten wil doorbreken.

Veel zelfreinigende toiletten zijn systemen die worden natgespoten. Het wordt niet echt schoon, niet echt droog en de volgende bezoeker moet twee minuten wachten tot het bezoek. Vaak gaat het huisje ook nog na een halfjaar in storing. Het resultaat: veel gemeenten hebben er weinig zin in en de misvatting dat alle openbare toiletten vies of kapot zijn blijft bestaan. “Mijn vader heeft het systeem verder door ontwikkeld; de toiletten werden echt schoon, echt droog en de wc-bril was comfortabel genoeg voor m’n moeder en zusjes. Ik studeerde inmiddels en het frustreerde me dat er inmiddels zo’n mooi product was, maar geen website, geen marketing.” Uiteindelijk neemt Coen Sanitronics over van zijn vader en heeft zo de vrijheid om zelf verder te ontwikkelen.

Veel winst te behalen

Met het toilet wil Coen een sanitaire revolutie ontketenen. “Mensen hebben veel vooroordelen, het is simpelweg geen sexy onderwerp. We zien bijvoorbeeld nog te vaak tankstations met toiletten achterom. Wij willen laten zien dat het openbare toilet wel een fijne plek kan zijn. Dat is van de lange adem, maar dat is het zeker waard, voor een betere en meer waardige toiletervaring.” Bij Nederlandse gebiedsontwikkelingen zit het openbaar toilet nog steeds vaak niet in de plannen, maar is verstopt in de sluitpost. Met het gevaar toch geschrapt te worden. “Toch zien we wel een steeds groter bewustzijn bij Nederlandse gemeenten. Dat komt ook door jullie werk als Toiletalliantie, en daarom steunen we jullie ook als zakelijk partner: we vinden net als jullie dat iedereen recht heeft op een schoon en hygiënisch toilet. Gemeenten begrijpen nu ook steeds beter dat het niet plaatsen van een toilet ook geld kost. Denk alleen maar aan het verwijderen van ontlasting uit parken. We zien echt verbetering in de afgelopen vijf jaar, maar er is nog veel winst te behalen.”

Over grenzen heen

De sanitaire revolutie beperkt zich niet tot de grote gemeenten en zelfs niet tot Nederland. Sanitronics heeft bijvoorbeeld gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Schagen en Doesburg als klanten, maar levert ook aan trein- en busstations en buitenlandse gemeenten. Inmiddels wordt het revolving toilet zelfs ingebouwd in diverse Starbucks en McDonald’s in meerdere landen. “In het buitenland zijn veel meer openbare toiletten dan in Nederland. Vergelijk zelf maar: in de binnenste ring van Parijs wonen 2,2 miljoen mensen, er zijn 700 openbare toiletten. In Rotterdam, met 850.000 inwoners, staan er nu 32.” In het buitenland gaat het dus niet zozeer om aantallen, zoals in Nederland. “Daar willen we laten zien dat we de kwaliteit van de toiletervaring een flinke upgrade kunnen geven.” Veel landen omarmen inmiddels de nieuwe technieken: Duitsland, Noorwegen, Zweden, Italië. Het aantal is groeiende.

The Internet Of Toilets

Sanitronics

“Nog iedere dag ontwikkelen we het systeem verder. We testen het met gebruikers, ook bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en stomapatiënten. We laten onderzoek doen door universiteiten, vragen om feedback, hebben nauw contact met schoonmakers en monteurs. Het gaat erom dat uiteindelijk iedereen te allen tijden recht heeft op een hygiënisch en veilig toilet.” Het laatste paradepaardje: een mobiele variant. “De nood bij evenementen is misschien nog wel het hoogst. We bieden een meer menswaardige oplossing.”

Naast de technische ontwikkeling werken Coen en zijn collega’s aan wat ze ‘the Internet Of Toilets’ noemen (naar: ‘the Internet Of Things’). Hiermee is het onderhoud technisch en hygiënisch volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Als er iets kapotgaat, of het wc-papier is op, wordt dat doorgegeven en wordt automatisch de benodigde monteur of schoonmaker ingepland. “We blijven doorontwikkelen. Uiteindelijk gaat het om de beste wc-ervaring voor de gebruiker.”

Help mee met een donatie

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer