Onterecht gewend aan te weinig openbare toiletten

Door zijn vele ervaringen met het tekort aan openbare toiletten in Nederland, is Erwin van den Bulk (35) inmiddels gewend om creatieve oplossingen te zoeken. Hij heeft sinds 2004 colitis ulcerosa en moet daardoor vaker en sneller naar de wc. Van wildpoepen tot incontinentiemateriaal en het aanbellen bij woonhuizen: het is voor hem gewoon geworden. “Eigenlijk is het bizar dat ik het al normaal vind dat ik het zo moet oplossen. Er zijn echt veel te weinig openbare toiletten. De schaamte en het psychische aspect zijn belangrijker voor me dan het fysieke.”

Erwin

Op dit moment is Erwin in remissie van zijn ziekte en ondervindt hij er minder last van. “Ik heb inmiddels mijn leven er ook op ingericht. Ik begin ’s ochtends met een blikje Red Bull. Zo breng ik mijn spijsvertering op gang, zodat ik thuis alvast een paar keer naar de wc kan. Vervolgens is het nog wel flink doorrijden naar m’n werk, waar ik parkeer in een parkeergarage met openbaar toilet. Soms moet ik echt daarheen rennen.” Zijn baan heeft Erwin dan ook heel bewust gekozen; een grote randvoorwaarde was voldoende toiletten in de buurt.

In het hoge gras

Een aantal jaar geleden had hij nog veel meer last van zijn ziekte. Daarbij werkte hij toen op Schiphol, vanuit Den Haag een flinke rit in de auto. “Dan kom je op een parkeerterrein, waarvandaan de bus naar Schiphol vertrekt. Maar daar zijn dus geen openbare toiletten. Die bus is vervolgens druk en schommelt, ik had veel last van mijn ziekte. Ik heb dat stuk dan ook heel vaak gelopen, of ben twee haltes voor Schiphol uit de bus gegaan. Dan had ik geluk als het gras niet net was gemaaid, want dan kon ik in het hoge gras mijn behoefte doen.” In het Zuiderpark in Den Haag heeft Erwin ook vaak de bosjes moeten opzoeken, er is simpelweg geen toilet te vinden. “Ik loop daar hard, maar moet dit soms onderbreken om naar huis te rennen. Als ik weet dat ik dat niet haal, is er helaas geen andere optie.”

Traumatische ervaringen

Ook in de stad kan Erwin vaak geen openbare toiletten vinden. Net als vele anderen mist hij het toilet van de V&D nog regelmatig, maar hij loopt nu langs bij de HEMA of McDonald’s. Tijdens een dagje in Amsterdam met vrienden moest hij op het Museumplein naar het toilet. “Uiteindelijk ben ik een woonwijk in gelopen en heb maar aangebeld. Bij het vierde huis mocht ik naar binnen, maar toen was ik al te laat. Ik krijg nog steeds een naar gevoel in mijn buik als ik in Amsterdam moet zijn.” Dit soort traumatische ervaringen hebben grote impact op Erwins leven. Zo zal hij ook niet snel meer op festivals te vinden zijn. “Ik had zo lang van tevoren al stress erover, kon niet meer genieten. En dan elke ochtend een halfuur wachten in de rij op de camping voor een Dixi-toilet, dat gaat gewoon niet. Ik mocht niet naar het invalidetoilet, omdat ik niet zichtbaar ziek ben. Ook dat is een keer fout gegaan, de rest van het festival heb ik thuis op de bank moeten beleven.”

Een drempel over

Erwin

Erwin moest een flinke drempel over om met zijn ziekte te kunnen leven. “Ik bleef vaak thuis omdat de buitenwereld teveel onzekerheden bracht. Pas toen ik incontinentiemateriaal durfde te gebruiken, kreeg ik vrijheid terug. Ik had het niet altijd nodig, maar het gaf me dan wel mentale rust. Toch ben ik blij dat ik dat nu niet meer nodig heb.” Het thuis blijven en afzonderen bracht ook een psychische last met zich mee. “Mijn ziekte had mijn persoonlijkheid overgenomen, ik wás colitis ulcerosa. Ik moest ermee leren omgaan. Ik ben gelukkig vrij nuchter en toen ik merkte dat ik er last van kreeg, heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. Ik heb nu mezelf weer helemaal teruggevonden.”

Help mee

Zo noemt Erwin moeiteloos meerdere voorbeelden op waar hij echt last had van het tekort aan openbare toiletten in Nederland. Het had groot effect op zijn leven. Inmiddels gaat het gelukkig beter. Maar veel Nederlanders voelen dagelijks de impact van het niet op tijd kunnen vinden van een toilet. De Toiletalliantie helpt hen. Help jij mee?

Help mee met een donatie

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer