Sabrina, 37 jaar, ziekte van Crohn

Ik moet en heel snel! Ik ben in de stad en zie nergens een toilet. Krom van de pijn loop ik snel de volgende straat in. Een golf van misselijkheid en paniek overspoelt me.

Dan zie ik een lunchroom: Ik ben gered! Ik ren naar binnen en twijfel, mijn beleefdheid wint het van mijn krampen. ‘Zou ik even naar het toilet mogen?’, vraag ik netjes aan de serveerster. ‘Alleen als u wat heeft gegeten of gedronken’, is haar reactie. Ik had eigenlijk niet gerekend op een afwijzing en kijk haar geschrokken aan. ‘Ik heb de ziekte van Crohn en kan het echt niet ophouden’, zeg ik vol schaamte en paniek.

Maar het heeft geen zin, het antwoord is en blijft nee. Tijd om in discussie te gaan heb ik niet, want ik voel iets in mijn broek en weet niet of het een scheetje is of dat ik al te laat ben. De angst dat ik dadelijk met mijn hele broek vol poep zit, is groot. Ik haast me naar buiten, op zoek naar een andere plek waar ik wel kan en mag. Tranen rollen ondertussen over mijn wangen. Nog net op tijd bereik ik de bibliotheek, waar ik snikkend op het toilet ga zitten. Ik weet niet zo goed wat meer pijn doet: de krampen of de afwijzing.

Een kwartier later verzamel ik al mijn moed en loop terug naar de lunchroom. Ik ben oprecht nieuwsgierig waarom ze bleef weigeren. ‘Zo zijn gewoon de regels en we hebben veel negatieve ervaringen’, zegt ze, ‘maar het is niet persoonlijk’. Hoezo niet persoonlijk, ze weigert mij toch??? Ik doe nog een poging en geef uitleg over de nare emoties, schaamte en pijn, mijn ziekte en de gevolgen als ik niet kan gaan. Maar ze haalt haar schouders op en herhaalt wat ze eerder zei. Vol onmacht en verdriet loop ik naar buiten. Ik snap het echt niet. Maar één ding weet ik zeker: Hier ga ik nooit meer heen. Dit was echt shit, maar dat moet ze niet persoonlijk zien.

Meer toiletten in Nederland. Help ook mee!

Met de Toiletalliantie strijden we voor meer openbare toiletten in Nederland. Zodat iedereen weer de deur uit kan, zonder angst voor gênante situaties. Strijd jij ook mee?

ja, ik help mee
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer