Hoe Sandra eigenhandig het verschil maakte

Het is vooral aan enthousiaste vrijwilliger Sandra Gosseling-Massop te danken dat in gemeente Oude IJsselstreek (Gelderland) de afgelopen jaren ruim honderd opengestelde toiletten beschikbaar zijn gekomen voor het publiek. Met haar aanstekelijke enthousiasme is ze ambassadeur voor de Toiletalliantie en de campagne #iederewctelt.

Sandra

Het was de combinatie van veel wandelen en veel water drinken, waardoor Sandra het tekort aan openbare toiletten in haar gemeente opviel. “Ik moet tijdens het wandelen wel eens naar de wc, of als ik boodschappen aan het doen ben.” Begin 2018 startte de werkgroep ‘Onbeperkt Meedoen’ in haar gemeente; een groep vrijwilligers met een beperking of ervaring met beperkingen die de gemeente zo toegankelijk mogelijk willen maken. “Vanaf de eerste vergadering riep ik dat ik meer opengestelde toiletten in de gemeente wilde, maar er kwam helaas weinig reactie op. Eind 2018 ging ik naar het Toiletsymposium van de Toiletalliantie en de feiten bliezen me omver. Bijna 1 op de 4 mensen heeft buikproblemen en een derde van die groep gaat daarom niet of minder van huis. Nederland is wereldwijd gezien één van de Westerse landen met het minste aantal toiletten!”

Toilet bij de fysiotherapeut

Met die feiten in haar achterzak overtuigde Sandra de werkgroep, de wethouder en de burgemeester van ‘haar’ gemeente Oude IJsselstreek van de noodzaak van meer openbare en opengestelde toiletten. Tijdens een pleidooi voor de gemeenteraad vroeg ze om een projectleider vanuit de gemeente, iemand die zoekt naar de beste oplossing. Haar voorstel werd unaniem aangenomen. “Twee raadsleden waren zelfs zo overtuigd, dat we met z’n drieën een toilettenactie zijn gestart, die projectleider hadden we niet eens nodig! We gingen langs bij ondernemers om hen te overtuigen hun toilet gratis open te stellen. Ook de werkgroep deed mee. Veel ‘toileteigenaren’ wilden graag meewerken. Niet alleen horeca en winkels, maar ook fysiotherapeuten en kappers bijvoorbeeld.”

Van 7 naar 100 in een jaar tijd

Gemeente Oude IJsselstreek heeft ongeveer 40.000 inwoners. Voordat Sandra haar actie begon, waren er zeven opengestelde toiletten. In een jaar tijd werden dat er meer dan honderd. Alle toiletten staan vermeld in de HogeNood-app en hebben een sticker op het raam. Een paar jaar geleden ontving Sandra voor haar inzet, geheel terecht, de Doemee Award. Deze award geeft mensen een podium die zich inzetten voor een samenleving waar iedereen mee kan doen. Daarmee is ze een inspiratie voor andere vrijwilligers. Ze deelt haar aanpak graag: “Begin zelf bij ondernemers waarvan je weet dat je daar zonder verplichtingen naar het toilet mag. Vraag of ze mee willen doen. En overtuig de gemeente van de noodzaak, zodat zij ook gemeentelijke toiletten openen, zoals het gemeentehuis, de sporthal en het zwembad. Mail alle ondernemers- en winkeliersverenigingen, zorg voor publiciteit in de lokale krant en vooral: wees blij met elk nieuw opengestelde toilet!”

Help jij ook mee?

Sandra werkt al een tijd samen met de Toiletalliantie. “We delen de droom dat Nederland niet meer een van de landen is met het minst aantal openbare en opengestelde toiletten. Ik heb via online contacten, werkbezoeken, presentaties en workshops zeker al met veertig andere gemeentes contact gehad over onze succesvolle toilettenactie. Zo hoop ik anderen te inspireren.” Wil jij ook meer openbare en opengestelde toiletten regelen in jouw gemeente? Neem contact met ons op. Sandra kan je ook verder helpen met een stappenplan, stuur haar een PB via de Facebookpagina.

Help mee met een donatie

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer