Bewegingsvrijheid van veel Nederlanders beperkt door tekort aan toiletten langs wandel- en fietspaden

16 maart 2023

De lente komt eraan, een mooie tijd voor een wandel- of fietstocht in de natuur. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kleine aanbod van toiletten langs wandel- en fietspaden weerhoudt veel Nederlanders ervan de natuur in te gaan. Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “We staan er niet vaak bij stil, maar voor veel mensen geldt dat ze uit veiligheid soms liever thuisblijven. Het beperkte aanbod aan toiletten langs wandel- en fietspaden heeft hierdoor direct invloed op de kwaliteit van hun leven. Daarom vragen wij vanuit de Toiletalliantie vandaag op Nationale Plasdag aandacht voor het tekort aan toiletten langs wandel- en fietsroutes.”

Nationale Plasdag

Dit jaar is 16 maart Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen. De MLDS en haar partners in de Toiletalliantie vragen dit jaar specifiek aandacht voor het tekort aan openbare toiletten langs wandel- en fietstochten in Nederland. Want het probleem is er niet alleen voor mensen met (in)continentieproblemen, maar ook voor mensen met spijsverteringsproblemen en voor bijvoorbeeld veel oudere mensen. Wat de reden ook is: het is zorgelijk dat mensen ervoor kiezen (alleen) thuis te blijven, omdat ze niet zeker weten of er een toilet beschikbaar is.

Weinig de deur uit of snel weer thuis

De Toiletalliantie deed de afgelopen weken in het kader van Nationale Plasdag representatief onderzoek onder 1.285 Nederlanders. Hieruit blijkt dat 59% van de mensen die wel eens een wandel- of fietstocht maakt, vindt dat er een tekort is aan toiletten langs wandel- en fietspaden. 45% geeft aan in de afgelopen 12 maanden wel eens eerder dan gepland naar huis te zijn gegaan vanwege hoge nood. En 22% van de ondervraagden ziet soms helemaal af van een uitstapje in de natuur. Dat is bijvoorbeeld vanwege een spijsverteringsaandoening (8%), maar ook een hogere leeftijd speelt daarbij vaak een rol (17%). Als mensen onderweg toch ineens naar het toilet moeten en die ontbreekt, geeft 62% aan het niet normaal te vinden om als alternatief te moeten wildplassen of -poepen. Hiervan geeft 41% aan dit toch te doen omdat het dan helaas niet anders kan.

Toiletnorm fiets- en wandelpaden

Het onderzoek laat zien dat Nederlanders vinden dat er te weinig openbare toiletten zijn. De toiletnorm die de Toiletalliantie in 2021 stelde voor natuur- en recreatiegebieden is: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. Bernique Tool, directeur van de MLDS: “Met deze toiletnorm in de hand kunnen provincies, terreinbeheerders en recreatieschappen aan de slag. Zodat fietsers en wandelaars de zekerheid krijgen, dat ze elke één tot anderhalf uur een toilet tegenkomen.”

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voldoende openbare en opengestelde toiletten in Nederland te realiseren. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. Zowel in steden en dorpen als in de natuur. De Maag Lever Darm Stichting heeft de Toiletalliantie in 2018 opgericht. Zie voor meer informatie: www.iederewctelt.nl.

Doneer voor meer openbare toiletten

en realiseer met ons nog meer toiletvriendelijke gemeenten

doneer

Lees meer nieuws

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Maar liefst vier op de tien toeristen in eigen land heeft een dagje uit wel eens moeten afbreken vanwege het gebrek aan toiletten.

20 maart 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer