Kamperen...? Een hoge nood oplossing!
Het tekort aan toiletten in Nederland is schrijnend. Dat weten wij al een tijdje, maar iedere keer als wij iemand spreken die zijn of haar verhaal doet, weten we weer zeker dat we nog lang niet klaar zijn met ons werk bij de Toiletalliantie. Iedere WC telt! We spraken Els afgelopen zomer. Hieronder lees je haar verhaal. Wij zijn geraakt door de humor van Els en haar oplossingsgerichte denken. Maar we vinden het natuurlijk niet kunnen, dat men in Nederland voor dit soort oplossingen moet kiezen. Lees zelf maar.
‘Ik hou enorm van buiten zijn, maar elk wat langer uitstapje wordt gedomineerd door de vraag of er een mogelijkheid is om enigszins discreet mijn blaas te kunnen legen. Terwijl anderen genieten van het uitzicht en de vogeltjes, speur ik koortsachtig de omgeving af naar een bosje, hoe klein en doorzichtig dan ook. En als dat al gelukt is, begint het hele gedoe nog geen half uur later weer opnieuw.
In mijn jonge jaren was ik ook nog eens erg preuts, niks bosjes, het móest een echt toilet zijn. Onderweg door Frankrijk kom je er wel achter dat dat ook niet ideaal is. Dan toch maar tussen de openstaande autodeuren hurken en dan ineens zien dat er wél een chauffeur zit in die vrachtwagen naast je… Oeps. Tijdens een vakantie, toen wij bij zowat elke benzinepomp voor mij moesten stoppen, ben ik (toen 5 maanden zwanger) maar op de achterbank op een teiltje gaan zitten. Netjes onder een plaid natuurlijk. Anders waren we nu nog niet thuis vrees ik…
Wat ik allemaal niet aan slimmigheidjes heb bedacht is teveel om op te noemen. Ik houd er altijd rekening mee, met mijn kleding (gaat het gemakkelijk uit en valt er dan iets overheen), met drinken en zo nodig medicijnen. Maar het blijft natuurlijk altijd wel een beetje tobben.
Toen zag ik afgelopen week dit mooie pop-up tentje op internet en mijn altijd waakzame ‘plasbrein’ sloeg er gelijk op aan. Dit is geweldig! Je draagt het opgevouwen als een rugzak mee en moet het echt, dan kun je hem in 2 seconden uitklappen tot een echte ‘Dixy’. Gebruik hem in combinatie met een plaszak (Uribag) en je hoeft niets achter te laten. Je zou hem zelfs midden op een plein in de stad kunnen gebruiken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. De opgevouwen tent weegt denk ik zo’n 1,5 kg, is 55 cm doorsnee. Ook het inklappen is supergemakkelijk met het instructiefilmpje van YouTube. Ik geef deze tip graag door aan lotgenoten en wie weet zien we straks overal deze tentjes opduiken in het straatbeeld. Zolang je niets achterlaat, is het geen wildplassen lijkt mij.’
Meer toiletten in Nederland. Help ook mee!
Met de Toiletalliantie strijden we voor meer openbare toiletten in Nederland. Zodat iedereen weer de deur uit kan, zonder angst voor gênante situaties. Strijd jij ook mee?
ja, ik help mee