'Ik mis zo vaak een goed toegankelijk openbaar toilet'

Miranda

Miranda Modderkolk woont in Het Dorp, een centrum voor begeleid wonen in Arnhem. Ze kan haar benen niet meer buigen, haar rechterarm niet en haar linkerarm een beetje gebruiken en is daarmee aangewezen op haar bed of een rolstoel met een lang zitvlak. Je zou denken dat dit haar ervan weerhoudt om naar buiten te gaan, maar niets is minder waar. Ze is heel actief, gaat vaak de stad in. Maar ze heeft wel last van het tekort aan openbare toiletten. Inmiddels is ze ervaringsdeskundige op het thema en beheert ze het forum van de Incoclub.

Vaak naar het toilet

“Ik ga er gewoon op uit, hoor. Ik ga de stad in, al heb ik dan wel een begeleider nodig. Soms is het ook wel gedoe in de bus, maar ook daar laat ik me niet door weerhouden. Het enige waar ik echt een probleem mee heb, zijn openbare toiletten. En dan vooral het tekort aan toiletten waar ik met mijn rolstoel in pas.” Miranda heeft een katheter in haar blaas waardoor haar urine in een zak loopt. Daarom moet ze veel drinken om blaasontstekingen te voorkomen. Minder drinken en daardoor minder naar het toilet is voor haar dus geen optie. Dat betekent dat ze die zak vaak moet legen en daarmee erg afhankelijk is van een toilet waar ze met haar grote rolstoel in past. 

Talloze voorbeelden

Miranda heeft vaak te maken met het gemis aan openbare toiletten, het beperkt haar in haar mobiliteit. “Voorbeeldje: vlakbij waar ik woon is het Kerkelijk Cultureel Centrum. Je zou denken dat dat wel een toegankelijk toilet zou hebben, zo naast een zorgcentrum. Maar nee, hoor! Ga ik naar de bibliotheek, dan moet ik met de magazijnlift naar het toilet. In Arnhem was een buurthuis genomineerd voor ‘Dorpshuis van het Jaar’. Maar ja, ik zou daar absoluut niet op het toilet passen – zelfs een normale rolstoeler past daar al niet in. En als er op andere plekken in Arnhem al een toegankelijk toilet is dan wordt het vaak als opslaghok gebruikt. Zo kan ik nog wel even doorgaan.” 

Bei uns zu Hause ist alles besser...

Zoals vaker op toiletgebied komt de inspiratie uit het buitenland: “In Duitsland kwam ik een keer een openbaar toilet tegen met een tillift. Wauw, precies wat ik nodig heb, want anders krijgt mijn begeleider me met moeite uit mijn rolstoel. Ik snap ook wel dat je niet op elke straathoek een toilet met tillift kan bouwen, maar eentje per centrum kan toch wel?” 

Miranda heeft bijna dagelijks te maken met het gemis aan goede en toegankelijke openbare toiletten in Nederland. Help jij mee dit probleem aan te pakken?  

Meer toiletten in Nederland. Help ook mee!

Met de Toiletalliantie strijden we voor meer openbare toiletten in Nederland. Zodat iedereen weer de deur uit kan, zonder angst voor gênante situaties. Strijd jij ook mee?

ja, ik help mee
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer