KBO-PCOB: “Tijd voor meer openbare toiletten!”

31 oktober 2022

Met hoge nood op zoek naar een openbaar toilet. In heel wat gemeenten is het dan lang zoeken. In Nederland zijn er ongeveer 500 openbare wc’s die dag en nacht bereikbaar zijn, waarvan een aanzienlijk deel urinoirs voor mannen is. Dat is veel te weinig, vindt Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Als er al een openbaar toilet aanwezig is, dan is het ook nog maar de vraag of deze toegankelijk is. Sommige zijn na sluitingstijd van een winkel niet meer bereikbaar. Maar er zijn ook gevallen bekend dat een medewerker van locatie, waar de wc zich bevindt, moeilijk doet. Het wordt tijd voor een wc-vriendelijk beleid. Maak van je winkel een (hoge)noodzaak. Dat is pas klantvriendelijk!”

Het wordt tijd voor meer openbare toiletten. Zo kan Nederland een voorbeeld nemen aan het buitenland. Zo zijn er in Parijs alleen al 750 openbare toiletten. Ook in landen als Spanje en Portugal hebben de meeste supermarkten toiletten voor de ingang. Ingrid Rep: “In Nederland lijken we te denken: Als je naar de wc moet, dan ga je maar naar huis. Die denkrichting moet nu maar eens stoppen.”

Nare ervaring

De 90-jarige Salvatore is tegen wil en dank ervaringsdeskundige. In de plaatselijke super mocht hij geen gebruik van het (openbare) toilet. Met als gevolg, de rit naar huis was net iets te lang, een natte broek. Boos, teleurgesteld en vol schaamte deed hij zijn verhaal in het Magazine van KBO-PCOB, in de hoop dat er iets mee gedaan wordt. Ingrid Rep: ”Deze pijnlijke en nare gebeurtenis had niet hoeven plaatsvinden. Voor Salvatore, en al die andere mensen die voor een dichte wc-deur komen te staan, vraagt KBO-PCOB het volgende: laat het een vanzelfsprekendheid zijn dat winkels, supermarkten en cafés hun toilet openstellen. Dit gaat niet alleen over senioren, maar ook over kinderen, zwangere vrouwen, mensen met darmaandoeningen, of iemand die gewoon heel erg nodig moet. Laten bedrijven zich meer bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Lees het verhaal van de 90-jarige Salvatore in het Magazine van KBO-PCOB

Toiletalliantie

KBO-PCOB zet zich al langere tijd in voor meer openbare toiletten. In de Toiletalliantie, een samenwerking met onder meer de Maag Lever Darm Stichting, wordt op dit moment de campagne ‘Iedere WC telt’ gevoerd. Volgens cijfers van de Toiletalliantie zijn er in Nederland zo’n 3,5 miljoen mensen met darm- of blaasproblemen. Dat is één op de vijf Nederlanders.

KBO-PCOB

KBO-PCOB is de grootste seniorenorganisatie van Nederland met een sterk netwerk van lokale afdelingen. Met senioren die betrokken en van betekenis zijn voor elkaar en voor de samenleving.

* In dit artikel wordt verwezen naar de Toiletpas. Alleen leden van de vereniging Crohn & Colitis NL krijgen een toiletpas (op naam). Deze is dus niet zomaar aan te vragen.

Doneer voor meer openbare toiletten

en realiseer met ons nog meer toiletvriendelijke gemeenten

doneer

Lees meer nieuws

Meest toiletvriendelijke gemeenten 2023

Elk jaar presenteren we in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Helaas zijn er nog te veel gemeenten zonder of met weinig openbare toiletten. Ons werk zit er dus nog niet op. Bekijk hieronder de gehele ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van 2023.

16 november 2023

Niet wandelen of fietsen omdat openbare toiletten ontbreken

16 maart is Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen.

16 maart 2023

Bewegingsvrijheid van veel Nederlanders beperkt door tekort aan toiletten langs wandel- en fietspaden

De lente komt eraan, een mooie tijd voor een wandel- of fietstocht in de natuur. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kleine aanbod van toiletten langs wandel- en fietspaden weerhoudt veel Nederlanders ervan de natuur in te gaan.

16 maart 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer