Niet wandelen of fietsen omdat openbare toiletten ontbreken

16 maart 2023

16 maart is Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen. De Maag Lever Darm Stichting en haar partners in de Toiletalliantie vragen dit jaar speciaal aandacht voor openbare toiletten langs wandel- en fietsroutes in Nederland. Voor deze editie van Nationale Plasdag haakt Mediq graag aan. Ingrid Sinke en Ronald Brienen, zorgdeskundigen Continentie- en Stomazorg bij Mediq, vertellen waarom deze dag nog steeds zo belangrijk is om te organiseren. Ook geven ze tips om voorbereid op pad te gaan.

Een groot deel van Nederland heeft te maken met incontinentieproblemen, maakt gebruik van een stoma of een pouch. Daar staan anderen vaak niet bij stil. “Als we alleen al naar urine-incontinentie kijken, dan hebben we het al over zo’n 1 miljoen Nederlanders die hier last van hebben”, zegt Ingrid Sinke. “Daarnaast zijn er zo’n 38.000 Nederlanders die een stoma dragen”, vult Ronald Brienen aan. Zorghulpmiddelen zorgen ervoor dat deze mensen hun dagelijkse leven kunnen leiden. Toch horen we nog te vaak dat mensen geen dagje uit durft te plannen, omdat ze niet zeker weten of er openbare toiletten beschikbaar zijn. Dat ze ervoor kiezen om (alleen) thuis te blijven is echt zorgelijk.

Ronald Brienen: “Ik ben van mening dat in een land als Nederland een beperking er niet voor mag zorgen dat je er niet op uit kan gaan. Welke beperking dat ook is. De momenten buitenshuis kunnen er juist voor zorgen dat je niet continu bezig bent met jouw beperking.” Moet iemand zich katheteriseren, zijn of haar stomamateriaal vervangen of de pouch legen? Dan kan iedereen begrijpen dat je dat alleen in een schone omgeving doet die privacy biedt.

Erop uit

Dus wat is er nodig om wandelen en fietsen mogelijk te maken voor deze groep mensen? Heel simpel, openbare toiletten. De toiletnorm die de Toiletalliantie eerder stelde voor natuur- en recreatiegebieden is: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. “De cijfers van de Maag Lever Darm Stichting zijn dan ook confronterend”, zegt Ingrid Sinke. “Op het moment zijn er te weinig openbare toiletten . Het is dus toch niet zo simpel. Daarom roepen we iedereen op de HogeNood app te downloaden.” Zowel particulieren als bedrijven kunnen in de app aangeven of iemand gebruik kan maken van een openbaar toilet. Met als doel dat iedereen met een gerust hart durft te gaan wandelen of fietsen.

Enkele tips van de zorgdeskundigen

Om goed voorbereid op pad te gaan, hebben de zorgdeskundigen nog enkele tips.

  1. Neem hygiënische doekjes, handgel en toiletpapier mee voor een hygiënisch toiletbezoek. En vergeet eventuele medische hulpmiddelen (katheters of stomamateriaal) natuurlijk niet!
  2. Durf te vragen! Ieder mens moet naar het toilet. Stap daarom met uw vraag naar binnen bij een winkel/horeca.
  3. Vraag de eurosleutel aan op www.eurosleutel.nl en krijg onbeperkt toegang tot openbare voorzieningen die een specifieke ruimte- en/of hygiëne-eisen voldoen. Zoals toiletten!
  4. Vraag de gepersonaliseerde Medische Toiletpas aan. Met deze pas is het makkelijker om van niet-openbare toiletten gebruik te maken.
  5. Download de HogeNood app, die in één overzicht laat zien waar openbare toiletten beschikbaar zijn in Nederland én in het buitenland.

Doneer voor meer openbare toiletten

en realiseer met ons nog meer toiletvriendelijke gemeenten

doneer

Lees meer nieuws

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Maar liefst vier op de tien toeristen in eigen land heeft een dagje uit wel eens moeten afbreken vanwege het gebrek aan toiletten.

20 maart 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer