Twee natuurtoiletten geopend in Vught

5 juni 2024

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van het project ‘When Nature Calls’ een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het belangrijkste doel van dit soort toiletten is om de natuur voor iedereen toegankelijk te maken.

De natuurtoiletten zijn een Brabantse primeur. Na de opening van het allereerste natuurtoilet in Nederland - twee maanden geleden op Texel – telt Nederland met deze toevoeging nu in totaal drie natuurtoiletten. De Toiletalliantie, een initiatief van de MLDS, streeft naar twintig natuurtoiletten die verspreid staan over heel Nederland.

Natuurwc’s zijn geen normale exemplaren maar technische hoogstandjes die zonder water of elektriciteit hun reinigende werk doen. Door zon en wind worden vaste en vloeibare stoffen van elkaar gescheiden. De voortdurende luchtstroom zorgt voor verdroging van poep en verdamping van urine waardoor er geen last is van stank. 

De Maag Lever Darm Stichting vindt het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten. Directeur Mariel Croon: “Eén op de vier Nederlanders geeft aan ‘soms tot regelmatig’ thuis te blijven vanwege het gebrek aan toiletten. Bij mensen met maag-, en darmaandoeningen is dat zelfs de helft. Als er geen toilet is bij een natuurgebied blijkt uit het onderzoek van de MLDS dat 36% van de mensen gaat wildplassen en één op de tien laat een grote boodschap achter in het natuurgebied wat zorgt voor overlast in de natuur”.

De natuurtoiletten zijn ook geschikt voor gebruikers van een rolstoel. Ook in dat opzicht dragen de toiletten bij aan de toegankelijkheid.

De projectgroep ‘When Nature Calls’ hoopt dan ook dat meer gemeentes hun natuurgebieden willen gaan voorzien van natuurtoiletten. De toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden in Nederland is om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.

Ander nieuws

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Maar liefst vier op de tien toeristen in eigen land heeft een dagje uit wel eens moeten afbreken vanwege het gebrek aan toiletten.

20 maart 2024

Meest toiletvriendelijke gemeenten 2023

Elk jaar presenteren we in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Helaas zijn er nog te veel gemeenten zonder of met weinig openbare toiletten. Ons werk zit er dus nog niet op. Bekijk hieronder de gehele ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van 2023.

16 november 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer