Skateparken voor iedereen – ook als je naar de wc moet

In de hoofdzakelijk mannelijke skatewereld zijn openbare toiletten zeldzaam. Tot voor kort. Want sinds Nanja van Rijsse zich hier hard voor maakt, boekt ze succes na succes in Amsterdam. Haar grotere droom? De ongelijke behandeling op skateparken wegnemen, gender gelijkheid moet het uitgangspunt worden. “En ja, dan begin je heel praktisch bij de voorzieningen, zoals een goed openbaar toilet.”

Nanja is algemeen directeur van Women Skate the World, een stichting die zich (internationaal) hard maakt voor gelijkwaardigheid binnen de skateboard community en de maatschappij. Je afkomst, (culturele) achtergrond, gender, seksualiteit of (lichamelijke) vaardigheden moeten geen verschil maken. Ze maken echter wel verschil, bijvoorbeeld bij zoiets concreets als openbare toiletten.  “Ik had zelf al jarenlang last van het tekort, of beter: het gemis aan openbare toiletten bij skateparken. Soms waren we als meiden aangewezen op vieze, openbare plekken waar je heel zichtbaar bent. Of op horeca, maar daar worden we regelmatig weggestuurd. De jongens vinden altijd wel een goede boom of een hoekje. Maar er was gewoon geen goede oplossing. Het komt neer op een barrière voor vrouwen om naar een skatepark te gaan, en voormensen die vaker naar de wc moeten.” 

Eenzijdige klankbordgroepen

Tijd voor verandering. Zoals bij de bouw van een skatepark op het Amsterdamse Zeeburgereiland. In gemeenten wordt bij de bouw van skateparken vaak gebruik gemaakt van klankbordgroepen van mensen uit het veld. “Dat komt bij urban sports toch vaak neer op mannen. En dan gaan de gesprekken meer over welke obstakels er in het park moeten komen bijvoorbeeld.” Dus toen er bij een buurtbewonersvergadering voor een nieuw te bouwen skatepark aan de ene kant werd gesproken over gelijkheid en aan de andere kant over urinoirs, moest Nanja zich wel mengen in de discussie. “Een urinoir, dat is toch geen gelijkheid. En eerlijk, de ambtenaren van de gemeente reageerden heel goed. Het was simpelweg nog niet in ze opgekomen. Gelukkig was ik op het goede moment op goede plek.”

Succes door continue aandacht

De oproep van Nanja werd goed opgepakt. Ze kwam in overleg met de wethouder van sport, ze werd geïnterviewd door AT5 en brengt het zo regelmatig onder de aandacht. “We startten zelf ook een petitie (‘pee-tition) en we plakken onze stickers bij skateparken waar geen wc is. Inmiddels wordt er vanuit de gemeente echt gekeken naar mogelijkheden, het issue toiletten bij urban sports locaties staat inmiddels goed op de agenda. Dat is echt wel een heel mooi resultaat. Die continue lobby heeft zin, ze beseffen nu dat dit een probleem is. Dat besef is heel nieuw.” En Nanja gaat door, er is nog veel werk te doen. “Misschien komt er in de lente nog eens een grote actie. Dat is het moment waarop er weer volop gebruik gemaakt gaat worden van buitenfaciliteiten. Inmiddels worden de stickers op onze website ook in het buitenland veel gedownload. Zeker bij niet-traditionele sporten moeten deze basisvoorzieningen echt nog beter worden georganiseerd.”

Nanja heeft zelf een actie opgestart voor openbare toiletten op een plek waar haar hart ligt: skateparken. Help jij ook mee?

Help mee met een donatie

Lees meer Ervaringen

Terug naar het Nederland met een sociaal gezicht

"Wat zou het mooi zijn, als wat wij doen, bijdraagt aan meer gastvrijheid in ons land, met een socialer gezicht." Voor Jan Brinkers, beleidsadviseur belangenbehartiging bij seniorenorganisatie KBO-PCOB, gaat de samenwerking binnen de Toiletalliantie verder dan ‘alleen maar een paar toiletten’. “Het gaat om het tegengaan van eenzaamheid, volledig mee kunnen doen in de maatschappij.”

Hoe drie scholieren de Provincie Utrecht in actie kregen

Enige tijd geleden diende André van Schie (fractievoorzitter VVD Provincie Utrecht) een motie in voor meer toiletten in Utrechtse natuur- en recreatiegebieden. Deze wilde hij nieuw leven inblazen en hij zette drie scholieren van het Gerrit Rietveld College in Utrecht aan het werk. Zij konden zowel probleem als oplossing in kaart brengen. Aukje Kloosterman, Fabienne Waitz en Berend Kramers gingen aan de slag.

‘Je bent er continu mee bezig’

Haar leven lang heeft sportieveling Mieke Dirks (31) al darmproblemen. Haar stoma, die ze twee jaar geleden na een lange zoektocht eindelijk kreeg, helpt haar daar gedeeltelijk bij. Maar het blijft belangrijk om continu alert te blijven. En zeker in de buitengebieden waar heel weinig openbare toiletten te vinden zijn, betekent dat heel veel plannen. En af en toe gaat het dan alsnog mis.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer