Veere in 2022 de nieuwe toiletvriendelijkste gemeente van Nederland

18 november 2022

Leeuwarden en Haaksbergen grootste dalers op de jaarlijkse ranglijst

Veere is de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland, vóór de stad Utrecht en het Waddeneiland Schiermonnikoog. Een flinke sprong vooruit, want vorig jaar stond het Zeeuwse Veere nog op de 27e plaats. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) doet samen met de HogeNood-app jaarlijks onderzoek naar de toiletvriendelijkheid van ons land. De publicatie van het onderzoek volgt elk jaar op Wereld Toilet Dag. De MLDS is één van de initiatiefnemers van de Toiletalliantie.

Top 10 gemeente op de Nederlandse ranglijst

2022 vs 2021

Top 2022 2021 punten
1.VeereDrute
2.UtrechtLosser
3.SchiermonnikoogUtrecht
4.AlkmaarSchiermonnikoog
5.RotterdamAlkmaar
6.RoermondRotterdam
7.VughtAssen
8.AmsterdamRoermond
9.RoosendaalBeesel
10.AssenAmsterdam

Opvallende stijgers

Gemeente Veere ontvangt als eerste gemeente ooit een rapportcijfer hoger dan een 8, namelijk een 8,2. Een mooie prestatie, zeker gezien er geen gemeentelijk beleid aan ten grondslag ligt. Ivo Thonon, woordvoerder van de MLDS: “Veere heeft het heel goed gedaan: afgelopen jaar hadden ze al bijna een 7. Maar ze hebben er een flinke schep bovenop gedaan en zijn doorgestegen naar een 8,2. Op de landelijke ranglijst zijn ze 26 plaatsen gestegen, wat in de top van de lijst echt een prestatie is. Ze hebben heel nauw samengewerkt met HogeNood en de Toiletalliantie om advies gevraagd. Hierdoor wisten ze precies wat ze moesten doen. De volgende stap is om nu ook beleid te maken, zodat de gemeente ook in de toekomst toiletvriendelijk blijft.” De grootste stijger is gemeente Geldrop-Mierlo, die van plek 310 naar plek 185 klimt.

De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen

  1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)
  2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten)
  3. De spreiding over de gemeente (max. 150 punten)
  4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten)
  5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)
  6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten)

Opvallende dalers

Leeuwarden en Haaksbergen hebben de dubieuze eer als grootste landelijke dalers te worden bestempeld: beiden duikelen 77 plaatsen naar beneden. Druten, die de afgelopen twee jaar de eerste plaats wist te behalen, daalt naar de 21e plek met een 6,8. Gemeente Amersfoort is hard uit de top-20 gevallen en daalt van plek 15 naar 44.

Verbetering nodig bij gemeenten onderaan de lijst

Helemaal onderaan de ranglijst bungelen:

  1. Rozendaal (Gelderland), Voerendaal, Laarbeek en Blaricum: rapportcijfer 0
  2. Maashorst: rapportcijfer 0,5 (dit terwijl de gemeente Landerd – nu onderdeel van Maashorst – vorig jaar nog de nummer één van Noord-Brabant was)
  3. Dantumadiel, Baarle-Nassau, Boekel, Drimmelen en Waalre: rapportcijfer 1,5

Thonon: “Veel van deze minst toiletvriendelijke gemeenten hangen al jarenlang onderaan de lijst. Dat kan zijn omdat er geen beleid is, of omdat er simpelweg niemand voor verantwoordelijk is binnen de gemeente. Bij de Gemeente Voerendaal weten we dat er wel plannen zijn. Maar dat zien we nu helaas nog niet terug in hun ranking.

Eén op de drie mensen gehinderd door tekort aan toiletten

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Thonon. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Over de Toiletalliantie

Iedere WC telt

De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de  HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

Doneer voor meer openbare toiletten

en realiseer met ons nog meer toiletvriendelijke gemeenten

doneer

Lees meer nieuws

Niet wandelen of fietsen omdat openbare toiletten ontbreken

16 maart is Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen.

16 maart 2023

Bewegingsvrijheid van veel Nederlanders beperkt door tekort aan toiletten langs wandel- en fietspaden

De lente komt eraan, een mooie tijd voor een wandel- of fietstocht in de natuur. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kleine aanbod van toiletten langs wandel- en fietspaden weerhoudt veel Nederlanders ervan de natuur in te gaan.

16 maart 2023

Toiletsymposium 2022: van impact naar concreet beleid

Met hoge nood op zoek naar een openbaar toilet. In heel wat gemeenten is het dan lang zoeken. In Nederland zijn er ongeveer 500 openbare wc’s die dag en nacht bereikbaar zijn, waarvan een aanzienlijk deel urinoirs voor mannen is. Dat is veel te weinig, vindt Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

28 november 2022

Doneer