Veere in 2022 de nieuwe toiletvriendelijkste gemeente van Nederland

18 november 2022

Leeuwarden en Haaksbergen grootste dalers op de jaarlijkse ranglijst

Veere is de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland, vóór de stad Utrecht en het Waddeneiland Schiermonnikoog. Een flinke sprong vooruit, want vorig jaar stond het Zeeuwse Veere nog op de 27e plaats. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) doet samen met de HogeNood-app jaarlijks onderzoek naar de toiletvriendelijkheid van ons land. De publicatie van het onderzoek volgt elk jaar op Wereld Toilet Dag. De MLDS is één van de initiatiefnemers van de Toiletalliantie.

Top 10 gemeente op de Nederlandse ranglijst

2022 vs 2021

Top 2022 2021 punten
1.VeereDrute
2.UtrechtLosser
3.SchiermonnikoogUtrecht
4.AlkmaarSchiermonnikoog
5.RotterdamAlkmaar
6.RoermondRotterdam
7.VughtAssen
8.AmsterdamRoermond
9.RoosendaalBeesel
10.AssenAmsterdam

Opvallende stijgers

Gemeente Veere ontvangt als eerste gemeente ooit een rapportcijfer hoger dan een 8, namelijk een 8,2. Een mooie prestatie, zeker gezien er geen gemeentelijk beleid aan ten grondslag ligt. Ivo Thonon, woordvoerder van de MLDS: “Veere heeft het heel goed gedaan: afgelopen jaar hadden ze al bijna een 7. Maar ze hebben er een flinke schep bovenop gedaan en zijn doorgestegen naar een 8,2. Op de landelijke ranglijst zijn ze 26 plaatsen gestegen, wat in de top van de lijst echt een prestatie is. Ze hebben heel nauw samengewerkt met HogeNood en de Toiletalliantie om advies gevraagd. Hierdoor wisten ze precies wat ze moesten doen. De volgende stap is om nu ook beleid te maken, zodat de gemeente ook in de toekomst toiletvriendelijk blijft.” De grootste stijger is gemeente Geldrop-Mierlo, die van plek 310 naar plek 185 klimt.

De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen

  1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)
  2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten)
  3. De spreiding over de gemeente (max. 150 punten)
  4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten)
  5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)
  6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten)

Opvallende dalers

Leeuwarden en Haaksbergen hebben de dubieuze eer als grootste landelijke dalers te worden bestempeld: beiden duikelen 77 plaatsen naar beneden. Druten, die de afgelopen twee jaar de eerste plaats wist te behalen, daalt naar de 21e plek met een 6,8. Gemeente Amersfoort is hard uit de top-20 gevallen en daalt van plek 15 naar 44.

Verbetering nodig bij gemeenten onderaan de lijst

Helemaal onderaan de ranglijst bungelen:

  1. Rozendaal (Gelderland), Voerendaal, Laarbeek en Blaricum: rapportcijfer 0
  2. Maashorst: rapportcijfer 0,5 (dit terwijl de gemeente Landerd – nu onderdeel van Maashorst – vorig jaar nog de nummer één van Noord-Brabant was)
  3. Dantumadiel, Baarle-Nassau, Boekel, Drimmelen en Waalre: rapportcijfer 1,5

Thonon: “Veel van deze minst toiletvriendelijke gemeenten hangen al jarenlang onderaan de lijst. Dat kan zijn omdat er geen beleid is, of omdat er simpelweg niemand voor verantwoordelijk is binnen de gemeente. Bij de Gemeente Voerendaal weten we dat er wel plannen zijn. Maar dat zien we nu helaas nog niet terug in hun ranking.

Eén op de drie mensen gehinderd door tekort aan toiletten

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Thonon. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Over de Toiletalliantie

Iedere WC telt

De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de  HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

Doneer voor meer openbare toiletten

en realiseer met ons nog meer toiletvriendelijke gemeenten

doneer

Lees meer nieuws

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

20 maart 2024

Meest toiletvriendelijke gemeenten 2023

Elk jaar presenteren we in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Helaas zijn er nog te veel gemeenten zonder of met weinig openbare toiletten. Ons werk zit er dus nog niet op. Bekijk hieronder de gehele ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van 2023.

16 november 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer